En bra studieteknik

När man bestämt sig för att hoppa på en utbildning känns det ofta väldigt kul till en början. Motivationen är på topp och plugget är inte så svårt. Men när man studerat ett tag och tentorna börjar hopa sig, är en bra studieteknik viktig för att man ska kunna ta sig genom dessa.

174147-close-up-of-a-student-using-the-marker-pen

Vid högskolestudier behöver man kunna plugga en hel del. För att klara detta krävs att man sover bra, så att hjärnan är utvilad. Att man väljer en utbildning man tycker är kul, är även viktigt för att orka och få motivation till plugget. Utöver dessa saker krävs en bra studieteknik.

Till att börja med måste du rannsaka dig själv och ta reda på hur just du lär dig bäst. Läser du bäst hemma eller i skolan? Välj det ställe där du får mest gjort och där mest fastnar i ditt huvud. Det är även viktigt att du utnyttjar den tid på dygnet då du är som piggast. Vissa trivs med att sitta på nätterna och plugga medan andra gör det bäst på morgon eller förmiddag.

För att bli så effektiv i dina studier som möjligt gäller det att du planerar upp din tid. Planera vad som ska göras när, vecka för vecka. Detta hjälper dig även att inte skjuta upp dina studier. Att börja plugga direkt när terminen börjar, gör att du inte sitter med panik de sista dagarna. När du väl pluggar, se till att du gör det också. Lägg undan din mobil och surfa inte på nätet på datorn. Mobilen och internet snor väldigt mycket av din tid. Dock är det viktigt att du tar en paus i pluggandet då och då. Du kan lättare hålla koncentrationen under långa pluggpass om du tar pauser.

När du läser kurslitteraturen bör du fokusera på den mängd kunskap du får, istället för den mängd sidor du läser.