Gymnasiemässor, skolmat och skyltar

Nu är det snart dags för gymnasievalet och på många skolor förbereder sig elever för att representera sin skola på gymnasiemässor och event. Kanske står där ett budskap om vegetarisk mat eller om nästa års skolresa?

Med en snygg skult eller gatupratare från skyltab.se gör du skolans budskap tydligt och syns i bruset på en gymnasiemässa – det gör att flera 15-årigar ser ditt gymnasium och kanske söker om att bli antagen just där, vare sig det är program med barn och fritid på schemat, eller kanske samhäll språk och naturvetenskap.

Så går det för de flesta i gymnasiet

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur tre av fyra elever fixar gymnasiet inom utsatt tid, och att andelen elever som kan lämna gymnasieskolan med examen efter tre fullgjorda år ökar lite för varje år. I våras låg andelen elever som klarat sin gymnasietid på utsatt period på 76,1 procent och förra året, 2017, låg andelen på 75,2 procent. Bara fem år tillbaka låg den andelen på 71,4 procent. På tre av programmen tar över 80 procent av eleverna examen på tre år, dessa är:

  • Naturvetenskapliga programmet
  • Ekonomiska programmen
  • Industritekniska programmet

 

Gymnasier med vegetarisk mat

Vissa skolor, som Globala gymnasiet i Stockholm, ser till att endast servera vegetarisk mat i skolmatsalen. Allt fler skolor väljer att varje år komplettera skolluncherna med köttfria alternativ, en del har också tagit bort fisk och kött helt från sina menyer. På Globala gymnasiet var det en elevomröstning som ledde fram till beslutet och deras 700 elever bjuds på annat är falukorv, järpar och panerade fiskpinnar med vitsås. Här är det snarare quornfilé med rotfruktsgratäng och pepparsås som gäller, varför inte en salladsbuffé med ångad blomkål, belugalinser och matvetesallad? Den vegetariska maten behöver helt enkelt inte vara smaklös och tråkig, nu har den fått en högre status tack vara medvetenheten hos många fler, det gör att fler vill äta den. Mer om detta går det att läsa här i en artikel i Dagens Nyheter.

Även i Svenska Yle skrivs det om gymnasiet som endast serverar vegetarisk mat, som inte är särskilt svår att göra och dessutom kostar mindre än köttalternativ. Samtidigt har även maten tillräckligt med protein för att uppfylla det behov som kött tidigare gett.