Rätt förutsättningar och material i skolan

Det är viktigt att ha rätt material i skolan, men också förstående lärare som vet ens förutsättningar och kan anpassa undervisningen till din nivå. Särskilt om du är högre begåvad och behöver utmanas för att inte bli uttråkad på lektionerna.

 

Det är viktigt att ha bra lärare och en god miljö när du lär dig saker i skolan, vare sig det handlar om grundskola, gymnasiet eller universitetet. Det inbegriper även rätt material i form av skrivböcker, pennor i olika färger och annat från www.kontorsgiganten.se som gör det mycket roligare att studera.

 

Understimulering i skolan för särbegåvade

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur understimulering och alldeles för få utmaningar gör skolgången jobbig och besvärlig för barn som har en ovanligt hög begåvning. Dessa barn kan ofta bli missförstådda och särskilt svåra att upptäcka är flickor. Många döljer sin begåvning genom att underprestera. Anledningarna till detta kan vara att:

 

  • De är uttråkade
  • Rastlösa
  • Eller mår dåligt över att inte utmanas

 

 

Gjorde sin egen mattebok som 9-åring

Att vara särbegåvad, alltså kognitivt intelligent är inte en diagnos utan en sammanfattande och förenklas beskrivning av en funktionsvariation. Oftast har personen i fråga hög empati, etik och moral. Ett sätt att ta reda på vem som faller in i denna kategori kan vara att göra kunskapstest tidigt i barnets liv, det gör att de i god tid kan lära sig studietekniker som gör att de bli mer motiverade i den vanliga undervisningen.

 

I en annan tidning, Dagens Nyheter, berättar en tjej hur det varit för henne i hennes uppväxt och skolgång som just särbegåvad. Hon berättar i artikeln att hon ofta sågs som en besserwisser och att hon redan lågstadiet gjorde sin egen mattebok. När hon sedan gick i högstadiet började hon tenta av ämnen på egen hand. Ofta har hon dessutom bemötts av lärare som inte unnat henne utmaningar eller tillåtit henne att bredda sig, något som gjort att hon inte varit i skolan och ibland struntat i ämnen, för att i sista stunden ha ryckt upp sig och gjort uppgifterna i sista stund.

 

Mer om särbegåvade barn och tecken som du som förälder kan titta efter går det att läsa om i denna artikel från Västerbottens-Kuriren.